Challenges in plaats van doelen

In mijn vorige artikel schreef ik recht vanuit m’n hart hoe ik helemaal klaar ben met het ‘doelen stellen’ als dé succes methode. Dat wil niet zeggen dat ik geen doelen heb, maar doelen zijn als goede voornemens met nieuwjaar: zo heb je ze en zo zijn ze weer vervaagd. En dat is op termijn ultiem demotiverend.

Omdat ik toch best wel ambitieus ben en absoluut verder wil komen, ontdekte ik dat je jezelf en je carrière een groot plezier doet door gewoon heel goed te zijn of te worden in wat je doet. Behalve dat je werk er leuker door wordt, word je ook steeds meer gevraagd om dat werk te doen. Er bleek zelfs een boek over geschreven te zijn: ‘So good they can’t ignore you’ van Cal Newport. En al zijn de voorbeelden in zijn boek van de mensen die er succes mee hebben redelijk hoog gegrepen, het principe werkt voor iedereen.

Hoe word je zonder doelen toch heel goed in wat je doet?

Hoe word je nou ‘So good they can’t ignore you’? Hard werken, veel studeren, social media en tv uitzetten? Daar gaan we weer: we hebben weer een ver en bijna onbereikbaar *doel* bedacht dat we gaan aanpakken met goede voornemens en wilskracht. Ja hoor, ik voel het er weer insluipen. Inclusief de zelfondermijnende frustratie en gedachtes dat het niet snel genoeg gaat, dat ik nooit goed genoeg kan worden, dat ik steeds afgeleid wordt, dat er geen goede boeken of betaalbare cursussen zijn over waar ik steengoed in wil zijn. En ga zo maar door.

De valkuil van de doelen: ik ben er weer ingetuind.

Nu heb ik iets nieuws bedacht om toch steeds meer ‘So good… enz.’ te worden en tegelijkertijd happy, relaxed en hoopvol te blijven: CHALLENGES. Eigen zelfbedachte challenges. Klein, haalbaar, afwisselend.

Challenges zijn als sprintjes

Challenges

Het gaat erom dat je jezelf iets laat doen dat je eigenlijk te lastig vindt. Dat net buiten je comfort zone ligt. Daarom is het een challenge. Er een soort spelletje van maken. Een sprintje trekken. Niet teveel over nadenken. Kijken of je dat dopamine shot kunt krijgen als je een nieuw level gehaald hebt. Jezelf uitdagen.

Het is een mentale truuk. Spelletjes zijn leuk, uitdagingen zijn leuk. Ik ga je niet mijn lijstje van challenges geven. Die wisselen toch steeds. Bedenk voor jezelf welk sprintje jij deze week of maand wilt trekken. Welke uitdaging je aan wilt gaan. Realiseer je dat het echt haalbaar moet zijn. Focus. Actie.

En even lekker chillen als je de finish hebt gehaald.