Waarom het goed is om de draad kwijt te raken

En dan bedoel ik de draad van je leven. Wat je wilde doen, wat je wilde bereiken. Wie je wilde zijn. Wat je bedacht had dat je wilde worden. Of wat je bedacht had dat je passie was. Hoe je je kinderen op wilde voeden. Het inkomen dat je wilde hebben. Het leven dat je wilde leiden.

Hoe je dacht dat mensen waren. Hoe je dacht dat je partner was. Of je vrienden. Je collega’s.

Hoe snel het zou gaan om er te komen. Of hoeveel tijd je nog zou hebben.

En dit alles bedacht je en nam je je voor. Het voelde als jouw weg. Jouw werkelijkheid. Het gaf je houvast en status. Het gaf je zekerheid. Iedereen wil tenslotte een vorm van zekerheid.

Dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. Je hebt alles onder controle is en je weet wie je bent, wat je doet en waarom. Je hebt je werk. Of niet. Je hebt je partner. Of niet. Je hebt je inkomen. Of niet. Het loopt lekker. Of niet. Vooral zo doorgaan. Of:
  2. Je bent de draad langzamerhand een beetje kwijt. Je hebt werk, maar je weet niet of dat het werk is dat je doen wilt. Het lijkt wel alsof er steeds dingen tussendoor fietsen die je van je pad afhouden. De mensen die je dacht te kennen zijn anders dan je dacht. Ze zijn veel leuker en veel boeiender. Of ze vallen tegen en wat je ook probeert, het loopt op niets uit. Je kinderen doen sowieso nooit wat je wilt. Je plannen lopen tijdelijk even goed en daarna vallen ze in duigen. De wereld lijkt elke dag een beetje vreemder te worden. Vooral dat.

 

Dan ben je goed bezig

Echt waar. Dan heb je kansen om te leren en te groeien. Dan kun je nieuwe keuzes maken en van je fouten leren. Dan kun je je angsten overwinnen en sterker zijn dan je dacht. Dan kun je twijfelen en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Dan kun je al die losse eindjes die maar geen geheel willen vormen steeds opnieuw aan elkaar knopen. Net zolang totdat je een paar eindjes hebt die samen best aardig zijn en die onverwachts een opstap vormen naar een grote stap voorwaarts. Dan kun je in die steeds veranderende wereld meeveranderen en je eigen weg steeds opnieuw bepalen.

En ik weet niet of je daar een keus in hebt. Ik denk dat steeds meer mensen in variant nummer twee terecht komen. Dat steeds meer mensen steeds minder zekerheid hebben. En dat steeds meer mensen de draad kwijtraken.

En dat dat helemaal geen verkeerde ontwikkeling is.