E-learning met Rise

Als freelance e-learning ontwikkelaar maak ik inhoud voor e-learning, tekst en illustraties, en bouw ik modules. De beste job van de wereld als je het mij vraagt. Lekker nerderig, maar niet overdreven technisch en nooit hetzelfde. Nieuwe klanten brengen nieuwe uitdagingen en je blijft leren.

Zoals het met opdrachtgevers gaat komt het zelden voor dat ze van tevoren goed weten wat ze willen of nodig hebben. Ze hebben een vaag idee van iets dat ze eerder ergens gezien hebben en zoiets willen ze ook, maar hoe het tot stand gekomen is en wat erbij komt kijken, dat weten ze meestal niet. Dat kunnen ze ook niet weten, want het is voor hun geen dagelijkse kost. Ze hopen dan dat ik, of een ander die ze ervoor aantrekken, dat snel en zonder dat het hun teveel tijd (en geld) kost, voor ze in orde kan maken. Ofwel, ze hopen dat we gedachten kunnen lezen en oplossingen uit een hoge hoed kunnen toveren waar zij dan helemaal gelukkig van gaan worden.

Je bent freelancer of je bent het niet. Als je een opdracht aanneemt, ga je ermee aan de slag. Zo ging ik recent aan de slag met een e-learning module waar bij aanvang nog geen inhoud voor was, geen titels, geen concept, geen vormgeving, geen content, eigenlijk helemaal niets. Een fijne uitdaging. Liever dat dan al dichtgetimmerd zal ik maar zeggen. Snel een voorstel gemaakt. Als houvast. Klant enthousiast en we kunnen van start.

Articulate Storyline

Zoals een goede e-learning developer betaamt ga ik een mooie module maken in Articulate Storyline. Dé e-learning authoring tool van dit moment. Kun je alle kanten mee op. Ik maak de templates, vormgeving, menustructuur en bedenkt leuke interacties om het leren te stimuleren. We stellen een team samen en schrijven inhoud, er komt vaart in. Na een aantal weken staat de opzet en de grote bulk aan inhoud die inmiddels aan het ontstaan is kan erin. Ik vraag voor de zekerheid nog een laatste keer aan de opdrachtgever of het echt 100% akkoord is zo en of ik nu dus kan gaan vullen.

En dan komt het. Natuurlijk. Het moest een keer komen. Op dat moment staat er iets en wordt het echt en de klant krijgt beeld. Dan gaan ze nadenken en overleggen en heeft iedereen een mening. Die meningen worden gebundeld en er gaat een mail mijn kant uit. Of ik nog ‘eventjes’… Nee, help, nee. Aargh.

Wit met lijntjes

Een van de opmerkingen was ‘of het helemaal wit kan met lijntjes’ (het was in kleur en zonder lijntjes) en ook ‘of het lettertype verandert kan worden’ (naar een lettertype dat niet standaard bij Storyline zit). Alles kan, maar… wat was de deadline ook alweer? Hadden we niet een bepaald budget afgesproken waar we niet overheen zouden gaan? Heb ik ook nog een eigen leven en andere dingen te doen?

Articulate Storyline is een PowerPoint-achtig programma en niet heel flexibel. Vind ik. Er gaan enorm veel uren in zitten als je iets echt moois en interactiefs wilt maken. ‘Eventjes’ bestaat eigenlijk niet in Storyline. Nu is er kort geleden een nieuwe versie uitgekomen: Articulate360. En dat bevat behalve Storyline een compleet nieuw product: Rise. Rise is flitsend en flexibel al is het heel beperkt in interactiviteit. Het ziet er snel goed uit, is volledig responsive en… het is spierwit met lijntjes.

Articulate Rise

Wat? Spierwit met lijntjes? Heeee. Ja en dat ene lettertype zit er standaard bij. Heeee. En zo komt het dat ik nu met veel plezier alle inhoud in Rise over aan het zetten ben. Het werkt als een tierelier. Blokje hier, oefeningetje daar. Het lijkt wel magisch. Klant blij, e-learning developer blij.

Bij een volgende opdrachtgever wordt het vast gewoon weer Storyline. Want de enige vormgeving die in Rise mogelijk is, is wit met lijntjes. En je zult zien dat de volgende opdrachtgever kleur en vlakken wil. Hee wacht. Daar heb ik ook nog wel wat voor liggen…