Online leren is geen hype

online leren

Heel veel digitale ontwikkelingen gaan snel en voor je het weet is er weer iets anders. De hype van vandaag is morgen alweer verleden tijd. Dat is dan ook het kenmerk van een hype. Als iets blijft, is het geen hype. Misschien wel ooit als hype begonnen. Door een nieuwe technologie, een nieuwe tool of een nieuw verdienmodel. Heel veel dingen blijken luchtbellen, oude wijn in nieuwe zakken. Even leuk totdat de nieuwigheid er weer af is.

Maar er zijn ontwikkelingen die na de hype volwassen worden.
Online leren is zoiets. Waarom?

Ik leer graag. Had eigenlijk al zoveel meer willen leren. Ben een beetje onverzadigbaar wat dat betreft. Maar dat kan soms een moeizaam proces zijn. Echte kennis ligt niet op straat. En ik moet werken, geld verdienen. Ben alleenstaande moeder. De afgelopen 10 jaar zat ik aardig vast aan huis. Dan ook nog eens gezondheid die af en toe hapert. Als volwassenen hebben we allemaal wel wat. Het is geen rozengeur en maneschijn. Je worstelt en droomt. En kijkt uit naar de tijd dat je weer wat meer tijd voor jezelf krijgt. Maar dat kan lang gaan duren.

Totdat: ik de wereld van de Moocs ontdekte. En de online lessen. Weg met die saaie tv. Stop maar met die verslavende iPad spelletjes. Ik ga mezelf verder ontwikkelen. Ik ga alles leren wat ik altijd al had willen leren en nog veel meer.

Soms ga ik naar een live bijeenkomst. Dan regel ik oppas en stap ik in de auto of de trein. Maar thuis weten ze inmiddels dat mama ook tijd nodig heeft om thuis te studeren. Vinden ze helemaal niet erg. Ze vermaken zich wel. Zijn geen kleuters meer.

Ik stel m’n eigen leerdoelen vast, leg de lat hoog. Anders is er geen uitdaging. En werk er gestaag aan. Aan alle kanten sprokkel ik het bij elkaar. M’n zelfvertrouwen gaat met sprongen vooruit. M’n carrière ook trouwens.

En zoals ik zijn er natuurlijk duizenden. Volwassenen die een gezin hebben, werk, een huishouden, een huisdier, een ouder om voor te zorgen, gezondheidsklachten.. Gemiste kansen, vervlogen dromen, geen tijd, geen geld.

Maakt niet uit, want waar een wil is, is tegenwoordig een weg. Een weg die er vroeger niet was. En dat gaat niet verdwijnen. Wordt alleen maar steeds toegankelijker en uitgebreider. Je kunt leren en jezelf ontwikkelen vanuit huis. Kopje koffie erbij en gaan.

Wat waren je dromen ook alweer? Wat wilde je bereiken? Wat zou je willen doen en kunnen? Zoek naar de online leermogelijkheden die bij jou passen. Probeer uit wat voor jou werkt. Gratis of betaald. Kort of uitgebreid. Tegelijk met anderen of in je eigen tempo. Voor je werk of voor je hobby.

Het is er en het gaat niet weg. Online leren wordt volwassen.