Presentatie vormgeving anno nu

Als je een presentatie wilt waar mensen daadwerkelijk hun aandacht bij houden en als je jouw verhaal glashelder wilt neerzetten, dan moet je weten hoe presentaties er tegenwoordig uitzien. Je moet weten wat mensen nu mooi en goed vinden en wat ze verwachten van een professionele presentatie. Presentaties anno nu zien er heel anders uit dan de presentaties van twintig jaar geleden. Er is echt veel verandert.

Presentatie vormgeving is van druk, vol en over-the-top naar minimalistisch, ‘plat’ en vooral ruim gegaan. Een plezier om naar te kijken. Een verduidelijking en vereenvoudiging van de mondelinge uitleg. Een verademing.

Wil jij dat jouw presentaties ook een frisse, sterke en duidelijke look hebben? Wil jij dat jouw presentaties passen in deze tijd?
Dan zijn hier zeven richtlijnen waar je direct mee aan de slag kunt:

1. Hou het zo helder als maar kan. Eén boodschap of onderwerp per frame/slide. Bij voorkeur met een goedgekozen afbeelding en maximaal 10 woorden. Less = more!

2. Kies afbeeldingen die echt zijn en die perfect passen bij het onderwerp. Let erop dat de afbeeldingen ook passen bij het kleurschema en de stijl van je presentatie. Dus niet zomaar een plaatje voor erbij. Afbeeldingen zijn cruciaal en verdienen dus aandacht.

3. Als je het lastig vindt om het juiste lettertype te kiezen, kies daneen lettertype zonder schreef. Dat geeft een rustig en duidelijk beeld.

En zorg ervoor dat je tekst zo groot en duidelijk is dat het ook achterin de zaal goed leesbaar is.

4. Geef je vormgeving ruimte. Als er naast de tekst en de focuspunten van je beeld voldoende ruimte is, geeft dat letterlijk en figuurlijk lucht. Ook ruimte heeft een vorm en een kleur.

5. Uitlijnen is niet statisch of tuttig. Uitlijnen, het langs een onzichtbare lijn zetten van tekst en beeld maakt een harmonisch geheel van de losse onderdelen. Het zorgt ervoor dat de losse onderdelen bij elkaar gaan horen.

6. Kies een paar kleuren die samen de goede sfeer weergeven en gebruik alleen deze kleuren. Neem bij voorkeur mengkleuren, dus geen schreeuwerige of primaire kleuren. Als de kleuren terugkomen in de afbeeldingen geeft dat een mooi effect. Gebruik voor elke frame/slide hetzelfde kleurschema.

7. Door te spelen met variaties in grootte, kleur, lettertype, plek en vorm, kun je aanduiden wat het belangijkste is en wat minder belangrijk. Het oog zoekt altijd naar de volgorde van belangrijkheid en scant ook in die volgorde wat het ziet. Bepaal dus die volgorde, laat het niet aan het toeval over.

Bijkomend voordeel is dat elke slide van jouw presentatie er op die manier goed uitziet.

Pas deze richtlijnen consequent toe en ook jouw presentaties zijn fris, duidelijk en up-to-date.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *