Prezi Next: future proof?

Heb jij een Prezi account? Gratis of betaald? Gebruik je het regelmatig om prezi’s te maken of ligt het al jaren te verstoffen omdat je PowerPoint toch handiger vond dan Prezi?

Ik heb meerdere accounts en ben gek op Prezi, maar zie desalniettemin ook wel de haken en ogen ervan. Nadat ik een aantal jaren Prezi trainingen georganiseerd en gegeven heb, hou ik me inmiddels alweer een poosje met andere dingen bezig. Ik maak nog wel prezi’s voor opdrachtgevers en voor m’n eigen presentaties. Meer het design en het verhaal. En natuurlijk de techniek die ik inmiddels kan dromen.

En dan is daar nu Prezi Next

Prezi Next

 

Of je nu een gratis of een betaald account hebt, je hebt het er gewoon bij gekregen. Je kunt heen en weer schakelen tussen Prezi Classic en Prezi Next en beide gebruiken. Wat is Prezi Next? Hoe werkt het? En is het de moeite waard om over te schakelen?

Prezi heeft in ieder geval goed geluisterd naar de gebruikers. Wat heb je nodig als je presenteert? Hoe verlopen presentaties? wat zijn de moeilijkheden bij het maken? Hoe willen mensen dat het eruit ziet en beweegt? Hoe ziet de toekomst van presenteren eruit?

Wat heb je nodig als je presenteert?

Een visuele presentatie die je afhankelijk van je verhaal andere richtingen op kunt laten gaan. Prezi heeft altijd gesteld non-lineair te zijn, maar in de praktijk was het natuurlijk behoorlijk lineair. Van A naar B naar C. En vaak merk je al pratend dat de vragen uit je publiek een hele andere kant opgaan dan je dacht. Dan wil je kunnen overstappen naar een ander onderdeel van je presentatie zonder dat je eindeloos moet gaan doorklikken of irritant in en uit moet gaan zoomen.

Je wilt ook dat de afbeeldingen die je in je presentatie toont niet al vantevoren zichtbaar zijn. Als truuk gingen mensen de afbeeldingen dan piepklein maken om daar vervolgens enorm op te gaan inzoomen met alle misselijkmakende effecten vandien.

Ook is het maken van een presentatie zonder duidelijk idee of template voor de gemiddelde drukke communicatiemedewerker een onoverkoombare horde. Nu waren er altijd wel templates die je kon invullen, maar de keuze was beperkt en lang niet altijd passend bij het onderwerp.

En voor de (nabije) toekomst?

Presentaties vinden steeds vaker online en op afstand plaats. Naast live bijeenkomsten zijn er steeds vaker online bijeenkomsten. Of je belt met een klant of andere geïnteresseerde en op dat moment wil je eigenlijk graag even je presentatie erbij hebben om wat dingen te kunnen laten zien.

Handouts zijn ook niet meer van deze tijd, maar mensen willen wel naderhand nog even de presentatie bekijken. En jij wilt weten of ze gekeken hebben en waar ze dan vooral naar gekeken hebben. Dat geeft jou weer input voor je volgende stappen.

Al die dingen, en meer, zijn verwerkt in Prezi Next.

Ik wordt daar dus behoorlijk blij van. Honderd prachtige templates om uit te kiezen. Een helder totaaloverzicht van je presentatie zonder dat het vertroebeld wordt door kleine en grote plaatjes die nog lang niet aan bod komen. De mogelijkheid om snel van onderwerp te veranderen en dus te kunnen reageren op de reacties van de toehoorders, wat eigenlijk geen toehoorders meer zijn, maar deelnemers aan het gesprek. ‘Conversational presenting’ noemt Prezi dat.

En een ultra coole 3D look met soepele overgangen en een heldere indeling.

Eén ding echter: ik kan lezen en schrijven met Prezi (Classic), maar het werken in Prezi Next valt me behoorlijk tegen.

Gelukkig heb ik de tutorials en gratis webinars gevonden: https://prezi.com/business/workshop/

En voor uitgebreidere functies zoals bijvoorbeeld de fade-in animatie is er een prima zoekfunctie die je naar de uitleg ervan brengt. Dus ik kom er vast wel uit. Maar of de gemiddelde drukke communicatiemedewerker, sales medewerker of trainer daar tijd voor gaat vinden?

Ik hoop het echt. Heb al gehoord over onverwachte spectaculaire effecten van Prezi Next bij online sales gesprekken. De combinatie van het voeren van een gesprek met een goede visuele presentatie om dingen snel uit te leggen werkt geweldig. Juist nu het nog allemaal nog nieuw en onverwachts is.

Of Prezi Next future proof is? We zullen het zien. Eerst maar eens een paar presentaties ermee gaan maken en geven. Ik kan er op dit moment nog weinig over zeggen. Prezi heeft me in ieder geval weten te verrassen en ik heb er enorm veel zin in om alles uit te proberen. Ik hoop jij inmiddels ook.