Resonerende presentaties

Je hebt een visie, een dienst of een plan. En je wilt jouw enthousiasme erover aan anderen overbrengen. Je wilt mensen meekrijgen in je verhaal. Als je de visie die je hebt zo kunt vertellen dat je een publiek enthousiast maakt en dat je idee zich gaat verspreiden. Onafhankelijk van wat je idee is: de manier van presenteren maakt vaak het hele verschil.

Veel presentaties zijn helaas nog steeds zielloos, opgelegd, onduidelijk en zelfs gênant. En zo gauw de spreker uit zicht is, weet niemand meer waar het over ging. Ik denk dat we allemaal wel voorbeelden daarvan kennen. Zo zonde van de tijd en energie.

Dat kan anders, dacht ook Nancy Duarte, inmiddels wereldberoemd deskundige op het gebied presentaties en storytelling. En Nancy begon er een onderzoek naar: wat is het geheim achter grootse, resonerende presentaties?

Als je naar een goede film kijkt zit je er helemaal in. Je bent betrokken, wordt enthousiast en vergeet de tijd. Dat moet net zo kunnen met presentaties, dacht ze. En ze bestudeerde een aantal bekende presentaties zoals die van Martin Luther King en van Steve Jobs. Daarbij ontdekte ze iets kenmerkends. Dat kenmerkende ziet er zo uit:

Wat is dit? Dit is de onzichtbare structuur achter inspirerende en resonerende presentaties. Een ‘sparkline’ noemt Nancy Duarte het. Het geeft een afwisseling aan tussen ‘wat is’, de onderste dikke lijnen, en ‘wat zou kunnen zijn’, de bovenste dikke lijnen. En elke fantastische presentatie kent dezelfde opbouw. En eindigt altijd in een soort utopie van ‘wat zou kunnen zijn’.

Het gekke is dat je dit bijna niet bewust kunt gaan toepassen. Je kunt het proberen, maar het wordt op de een of andere manier nogal gekunsteld. Toch, als je de visie die je wilt overbrengen met overtuiging in een verhaal giet, dan ontstaat het grotendeels vanzelf. Je verhaal komt in een flow en automatisch ga je heen en weer tussen ‘zoals het nu nog is’ en het mooie dat ‘zou kunnen zijn’.

In hoeverre heeft dit met Prezi te maken? Kun je dit toepassen in Prezi? Dat hangt helemaal van jezelf af. Maar ik heb gezien dat het kan. Bijna automatisch. Zelfs deelnemers aan de basistraining ‘Prezi, the tool’ onlangs in Rotterdam, kregen de slag te pakken. Gewoon met een simpele visuele prezi. Een kapstok voor het verhaal. De flow kwam erin en het simpelste verhaal werd boeiend.

Wil je meer weten over het onderzoek van Nancy Duarte? In haar boek ‘Resonate’ beschrijft ze hoe het allemaal zit. Maar eigenlijk zegt ze alles al in dit filmpje:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *