Variatie in je presentatie

Varatie in je PresentatieHet oog wil wat, het oor, het lichaam en het hart. Zo is het in het leven en zo is het net zo goed bij presentaties en lessen. Wat kun je doen om je presentaties zo te maken dat dit ook allemaal aan bod komt?

icoon_oog
Maak je presentaties visueel. En zorg ervoor dat de afbeeldingen die je kiest ook daadwerkelijk iets laten zien.Een afbeelding is niet alleen een plaatje, een afbeelding heeft een betekenis, zowel in inhoud als in vorm.

icoon_oorJe presentatie is al auditief door de stem van de spreker. Die als het goed is prettig en helder is. En overal goed te horen.Met aanvullend videomateriaal of muziek kun je nog meer te luisteren bieden.
En vergeet niet dat sommige mensen ook graag zichzelf horen. Stel vragen en laat anderen ook aan het woord.

icoon_mensVan alleen maar stilzitten wordt een mens knap sjaggerijnig. Je kunt opdrachten geven waarbij mensen van plaats moeten veranderen. Je kunt ze iets door laten geven of iets laten voelen.
En als dat er niet inzit, zorg er dan in ieder geval voor dat de innerlijke mens niets tekort komt.

icoon_hartGevoel roep je op door een goed verhaal. Door persoonlijke voorbeelden. Of door het expressief benoemen van emoties.
Niemand zit te wachten op saaie presentaties. Houd je publiek betrokken door afwisseling en door aandacht voor de hele mens.